Septembers nyheter från Proprius

UTVECKLANDE SAMTAL ”Kärleken ” är ett hjälpmedel som får igång samtal om viktiga frågor som de flesta par ställs inför. Goda samtal som gör att du lär känna dig själv och din partner mer ingående. Genom att lyssna på varandra och försöka förstå hur den andra tänker, blir det lättare att hantera eventuella skillnader i sättet att se på olika frågor.
Det blir också enklare att få klarhet i hur relationen kan utvecklas.
”Kärleken” riktar sig till vuxna par
Frågorna passar både nya par som planerar att leva ihop och par som levt länge tillsammans.
Nya relationer
När två människor möts och förälskar sig är det lätt att de förblindas av varandra. Den nya relationen tar upp all energi. När förälskelsen lägger sig upptäcker man ofta sidor hos motparten som man inte såg tidigare. Ibland upptäcker vi också nya sidor och behov hos oss själva. I förälskelsefasen är det lätt att förtränga behov som är viktiga för att vi i längden ska må bra och trivas i relationen. Nybildade par som använder ”Kärleken” får möjlighet att lära känna varandras tankar, känslor, behov och värderingar. En genomgång av materialet gör att förhållandet kan värderas och utvecklas.

Vardagsbön: Av Astrid Ståhlberg
och Barbro Rindbäck.

Att ge hopp och tankar en form sker på så olika sätt. Det kan bli till en önskan, undran, tilltro eller bön. Men till något större eller bortom, som ändå når oss alla och som kanske kan göra det omöjliga möjligt.
Boken har 26 böner och bilder kring  glädje, oro, trygghet, vanmakt, kärlek, ensamhet och rättvisa,– för inspiration och eftertanke.  
Varje bön har också tolkats i en utrycksfull bild.
Format 18 x 11,5 cm 60 sidor
Pris per st 98 kr. 10-paket 79 kr st.

100 kr

Barn lär sig språk genom att lyssna och härma, pröva och öva. Uttalsbetoningar man lärt sig som barn ligger kvar hela livet och när svenskar till exempel talar engelska, kan man väldigt ofta höra den svenska språkmelodin sjungandes liksom i bakgrunden.
     Samma sak gäller naturligtvis alla nya svenskar. Den språkmelodi de lärt sig hänger kvar när de pratar svenska. Om man då försöker lära sig svenska enbart med ögonen, hänger språkmelodin och uttalet från barndomens språk med av bara farten. 
     Genom att lyssna och härma medan man sjunger, aktiveras en annan del av vår hjärna och vi kan släppa taget om den gamla invanda språkmelodin och uttalskombinationer för ett helt nytt uttal.
Bra uttal är nyckeln till att våga tala och bli förstådd. Författaren är SFI-lärar och trubadur och har skrivit 21 sånger för svåra uttal och dessutom ingår 11 sånger/psalmer ur den svenska sångskatten. Sångerna övas i grupp eller enskilt. Alla sångerna finns på en ljudsida för mobil och plattor där man om och om igen får ledning i arbetet med att skaffa sig ett bra uttal.

Guldgrävaren Arvid är den första boken av två.
Året är 1905 och västmanlänningen Arvid Bergman drömmer bara om en sak: att åka till Amerika och söka lyckan. Han vill inte ta över gården eller förbli soldat i regementet, utan gå sin egen väg. Det gör han också, och äventyret för honom över havet till Boston, Kalifornien och slutligen de höga bergens och breda flodernas guldstränder i Yukon och Alaska. Men hur överlever man i Alaskas vildmark? Hur klarar man sig undan en björn? Och kan det vara så att ens livs kärlek finns därborta? 
     Med varm hand och mycket humor skildrar Christina Lövestam Arvids resa från den lilla byn till det stora landet i väst. 

Arvid och Elin  var födda i slutet av 1800-talet. Båda kom från Västmanland och levde också större delan av sina liv där.
Från Alaska lyckades Albin få med sig så mycket guld att han och Elin tillsammans kunde köpa sig gården Östanmosse strax utanför Norberg.
Där arbetade paret tillsammans i jordbruket men Elin kämpade också för kvinnornas rösträtt. Om detta handlar nästa bok med arbetsnamnet
Elins Röst som utkommer på 100-årsdagen av den första röstningen där också kvinnor röstade den 26 september 1021.
Böckerna är romaner med viss verklighetsbakgrund men i långa stycken författarens egna tankar om hur morföräldrarnas liv kunnat se ut.


Par som levt länge tillsammans
De flesta par som lever tillsammans har frågor som känns svåra att prata om. Många gånger tror vi att vi vet vad vår partner tycker och tänker. En del frågor undviker vi för husfridens skull. Men i det långa loppet är husfriden ett hot mot förhållandet. Erfarna par som använder ”Kärleken” kan klarlägga, stärka och fördjupa sin relation genom att öka förståelsen för varandra.”Kärleken” som en sällskapslek
Du kan också använda frågekorten tillsammans med dina vänner. Vinsten med att vara flera, är att du får veta hur andra ser på frågorna och får nya infallsvinklar på hur din egen relation kan utvecklas.
Kärleken har utprövats och granskats
Kärleken har testats av många par i olika åldrar. De flesta har upplevt att oväntat många frågor berör deras relation och att det har lockat fram givande och klarläggande samtal.