Om böcker mellan Himmel och Jord


Mellan  troende kristendom och Ateism finns ett stort mellanrum där jag och många andra människor befinner sej i en sorts andlig hemlöshet. Redan 1977 gav vi ut boken Profeten, en bok som kan sägas beefinner sig i det mellanrummet.
Boken Profeten har betytt mycket för mej under många år.  
Boken The Prophet av Kahlil Gibran hittade jag i New York 1972. Den har varit min följeslagare och rådgivare allt sedan dess. Boken The Prophet är anleningen till att jag nu 45 år senare har blivit bokförläggare. Boken gavs första gången ut på svenska 1977 av bokförlaget Proprius.
Proprius startades 1963 av Jacob Boethius som ledde förlaget fram till sin död 2005. Genom ett samarbete med Proprius efterlevande ägare har jag nu fått möjlighet att fortsätta Proprius arbete - men på mitt eget sätt.
Som ledstjärna för förlagsarbetet hade Jacob Boëthius myntat: 
"Vi ska arbeta med böcker som vi känner för och som kommit att betyda något väsentligt för oss", och det är en väg som vi nu fortsätter på.

Det kommer att bli en hel del nya böcker - varav flera som nyutgivning av tidigare böcker, flera från andra förlag och en hel del bara som lästips att finna på bibliotek och antikvariat.
Och den röda tråden i utgivningen av såväl tidigare som nyskrivna böcker
 är att alla böcker ska vara varavärdefulla byggstenar i utgivningen.
Och "Med andra ord", så att de läses också av andligt intresserade i en sekulär värld.

I en värld som nu har så mycken kunskap enkelt tillgänglig måste vi begränsa arbetet till det som vi verkligen upplevt och kan förmedla med förtroende.
Det är ett långdraget, tyst bygge som inte hör hemma i dagens marknadscirkus men som vi gärna vill dela med oss av till den som vill.  Utgivningarna kommer också att ta tid, men det att förlaget inte behöver göra vinst och modern tryckteknik möjliggör utgivning av de ganska små upplagor som kan tänkas bli efterfrågade.

Profeten kan bli en ledsagare in i den andliga världen, en andlig värld som inte är bunden av kristna regler men av kristna handlingar som medkänsla, sanning och tillit. Med ett språk som inte är Bibelns men med ett innehåll som är Bibelns och med ord som är oss mer nära.
Här är kapielnamnen:
Om Kärleken Om Äktenskapet Om Barnen Om Att Ge
Om Att Äta Och Dricka Om Arbetet Om Glädje Och Sorg
Om Hus Om Kläder Om Köpenskap Om Brott Och Straff
Om Lagarna Om Friheten Om Förnuft Och Känsla
Om Smärtan Om Självkännedom Om Undervisning
Om Vänskapen Om Samtal Om Tiden Om Gott Och Ont
Om Bönen Om Njutningen Om Skönheten 
Om Religionen  Om Döden 

Kontakta oss

E-posta till oss på 
proprius@telia.com

Ring oss

Hans Paulson,
Bokförläggare, har telefonnummer 070-4010260.
Välkommen att ringa vardagar mellan kl. 9 och 17.

Adress

Proprius 
Färgargårdstorget 50
116 43 Stockholm